Stefan Sundström


Stefan Sundström
Vi satt där. Fyra edsvurna män i sin bästa ålder. På gamla Kvarnen.

Sundström hade bestämt sig för att byta skivbolag och ville nu skaffa sig en uppfattning om det bolag som var under bildande och som skulle få det stolta namnet National. Efter ungefär en timmes kallprat lutar han sig fram över ölen och väser:
– Och så var det det här med förskott. Hundra tusen vill jag ha.

Kompanjonen Nylin och jag skruvade lite på oss. Vi skulle ju inte syssla med sånt. Men okej då, en artist av Stefans rang och som är beredd att skriva på innan det ens finns ett bolagsnamn är ett rimligt undantag. Ytterligare nån timme senare, på väg därifrån, stannar Stefan plötsligt upp: – Du Eggis, va fan, du vet jag ska ut och spela en hel del i höst så jag behöver inte det där förskottet – jag ville bara testa er…”

Se där, inledningen till förordet på succéfyllda och grammisbelönade albumet Sundström spelar Allan, tillika inledningen på ett långvarigt och fördjupat samarbete mellan National och Sundström. Strax efter releasen gav han sig ut på en nedtonad och finstämd turné som förevigades förtjänstfullt på Pappa kom hem – Live. Stefan omgiven av en följsam liten stråkkvartett.

Ett par gig bevittnades av legenden Anders Burman och efter viss övertalning var producenten spikad för nästa studioalbum, Hjärtats melodi. Urstarka låtar, minst lika starka texter samt ett gäng eminenta musiker och gästartister gjorde albumet till ännu en succé. Tre finfina låtar fick gallras bort i slutändan och kom att utgöra grundstommen i fjärde och senaste albumet på National, Stolt men inte nöjd. Ett par låtar ytterligare spelades in unikt och blandades upp med bl a några överblivna låtar från Sundström spelar Allan-inspelningarna. Fortsättning följer.

Sedan sommaren 2004 är National även bokningsansvariga för Stefan Sundström.

Liverecension:
Stefan Sundström med Jonny Dunders elektriska cirkus. Atmosfär, Linköpings konserthus. (Betyg: 4)

Stefan Sundström på turné parallellt med valrörelsen, och dessutom en turné med etiketten ’ner med borgarregeringen’ - finns det rum för musik med de förutsättningarna? Ja, och väldigt bra sådan skulle det visa sig.

Kvällen inleddes med en svåremotståndligt energisk Emma Essinger med band. Till viss del skulle hon kunna jämföras med Miss Li, men är mer dämpad och har en betydligt större tyngd. Hon är helt klart intressant för framtiden.

Stefan Sundströms senaste album "5 dagar i augusti" släpptes för drygt en vecka sedan, och Linköping är fjärde stoppet på den tretton spelningar långa turnén.

Han är inte ensam, utan har med sig det namnkunniga kompbandet Jonny Dunders Elektriska Cirkus. Tillsammans äntrar de scen inför ett välfyllt Atmosfär. Det är snart tydlig att bandet är det stora utropstecknet ikväll. De utgör en snygg och otroligt svängande kontrast till Stefan Sundströms skeva och raspiga yvighet, och det blir en kombination som är något alldeles enastående. Stora stunder känns det som ett svenskt, politiskt och lite fulare Rolling Stones. Särskilt i "Alla ska i jorden" från förra årets "Ingenting har hänt", som måste vara bland det bättre som spelats live på svenska på senare år.

Efter en halvtimme lämnar bandet Stefan Sundström ensam på scen för en tvålåtars innerlig trubadurstund. Det bryter av mot den bluesiga inledningen, men konserten tappar inte något alls på detta. Sedan är dock bandet tillbaka och fortsätter på samma sätt som under inledningen - fruktansvärt bra! De blandar material från stora delar av Stefan Sundströms repertoar och det mesta funkar lika bra.

Hur var det då med politiken? Den fanns med, men det var verkligen musiken som stod i fokus hela tiden. Helt klart en överraskande bra kväll!

Andreas Andersson - corren.se

Länkar:
www.stefansundstrom.se

Bokning:
National/Ulrika W Martínez, ullis@national.se


Hotell National 2013

Compilation
"Hotell National 2013"

Released: 2013-12-04
Format: 2xCD

75.00 SEK

Jonny Dunders Elektriska Cirkus (Live)

Stefan Sundström
"Jonny Dunders Elektriska Cirkus (Live)"

Released: 2011-04-13
Format: CD

75.00 SEK

Andra spelar Sundström

Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell m fl
"Andra spelar Sundström"

Released: 2010-10-27
Format: CD

75.00 SEK

5 dagar i augusti

Stefan Sundström
"5 dagar i augusti"

Released: 2010-09-01
Format: CD

75.00 SEK

Ingenting har hänt

Stefan Sundström
"Ingenting har hänt"

Released: 2009-11-25
Format: CD

75.00 SEK

National 7.5

Compilation
"National 7.5"

Released: 2009-08-12
Format: 2xCD

100.00 SEK

Hits!

Stefan Sundström
"Hits!"

Released: 2007-11-21
Format: 2xCD

100.00 SEK

Fabler från Bällingebro

Stefan Sundström
"Fabler från Bällingebro"

Released: 2006-10-18
Format: CD

75.00 SEK

Stolt men inte nöjd

Stefan Sundström
"Stolt men inte nöjd"

Released: 2004-12-29
Format: CD

75.00 SEK

Hjärtats Melodi

Stefan Sundström
"Hjärtats Melodi"

Released: 2004-08-25
Format: CD

75.00 SEK

Pappa kom hem

Stefan Sundström
"Pappa kom hem"

Released: 2003-08-06
Format: LIVE CD

75.00 SEK

Hotell National - Volym 1

Compilation
"Hotell National - Volym 1"

Released: 2002-12-09
Format: CD SAMLING

75.00 SEK

Sundström spelar Allan

Stefan Sundström
"Sundström spelar Allan"

Released: 2002-08-19
Format: CD

75.00 SEK

Dystervals

Stefan Sundström
"Dystervals"

Released: 2002-08-05
Format: CD EP

20.00 SEK

Nationalsånger -Tribute

Compilation
"Nationalsånger -Tribute"

Released: 2002-03-25
Format: CD

75.00 SEK

Showing 1 to 15 of 15 (1 Pages)