Ok, låt oss ta oss bortom alla floskler och tomma säljfraser. Men detta torde vara höstens, kanske årets album! 2010 är året då allas Stefan Sundström firar 50 år som mänska och 30 som artist och detta ville ju vi uppmärksamma såklart. Planerna på en hyllning tog form under senvåren, främst då för att enastående förutsättningar började skönjas: Sonny Boy Gustafsson, ytterst begåvad producent och multiinstrumentalist, tillika såväl steffevän som gammalt fan erbjöd sig att samordna det hela - vilket även inkluderade Miss Li´s eminenta band som han också tillhör. En bra studio med tillhörande dedikerade tekniker samt ett litet gäng artister som har mycket gemensamt med Steffe men som ej förevigat hans låtar tidigare:

Lars Winnerbäck som numera är landets störste men som på 90-talet var mer eller mindre en hangaround till Steffe. Miss Li som med tiden blivit en nära vän och har många gemensamma värderingar med densamme, Ola Magnell som långt mer än t ex Ulf Lundell är upphovsman till den svenska låtskrivartradition som Steffe och Lars m fl företräder, Love Antell, stort Steffe fan som ända sedan debuten som Florence Vallentin litegrann rört sig i samma vatten men i vidare cirklar, finfina Emma Essinger som är en nytänd, kommande stjärna både som sångerska och saxofonist och som Steffe tagit till sig med hull och hår, Dundertåget med Strängen och en gästande Nicke Andersson som gjort det mesta med Steffe utom att ha givit sig på hans gamla låtskatt samt då goa Little Marbles som delat scen med Steffe otaliga gånger senaste året.

Till detta då Steffes gedigna och fantastiska låtar/texter som flera gånger haft en förmåga att växa ytterligare i munnen på dessa artister! Att fokus fallit mer på den Steffe som tar upp de mer existentiella frågorna, relationer och livet beror mest på att artisterna valt som de gjort men känns också friskt och kul då det känns som att den sidan har fått stå tillbaks för den mer politiskt agiterande Sundström. Flera av artisterna gör dessutom två eller fler låtar och medverkar även i de andras bidrag, allt för att bringa fram en mer enhetlig albumkänsla än vad som brukar vara gängse i hyllningssammanhang. Ambitionen var att göra ett ganska jävla bra hyllningsalbum skivkristider till trots och vi tycker fanimej att vi lyckades! Storslaget och fräckt, känsligt och kaxigt på samma gång. Lyssna och bedåras!

Pressrosor:

Arbetarbladet
Betyg: 4

Hyllningsplattor brukar inte alltid vara så kul. Men här är ett solklart undantag. Ett antal artisters tolkningar av Stefan Sundström-låtar till hans 50-årsdag är riktigt, riktigt bra. De flesta har tagit fasta på jubilarens starka, poetiskt socialrealistiska, sida och gör utmärkta, tydligt inspirerade och känslofulla, versioner.Winnerbäck är verkligt övertygande i "Blåöga" och "Sökte gud" passar Ola Magnell perfekt. Mest överraskar dock Love Antell (Florence Valentin, Perssons Pack) vars Hellströmlika inlevelsefulla stämma lyfter såväl "Amors pilar" som "Teddybjörnen". Och det övriga är också bra, med undantag möjligen av Miss Li’s lite väl skrikiga variant av "Hög kan bli låg", medan hennes stämma fungerar bättre i "Under isen" som ju också är en av Sundströms allra bästa låtar.
Sune Liljevall, Arbetarbladet

DN
Betyg: 4

Man tycker att Stefan Sundströms uttryck är så tydligt, att hans breda bräkighet och stockholmska fraseringar liksom ligger inskrivna i hans sånger. Sen hör man Lars Winnerbäck visksjunga hans ”Blåöga” och det är inte alls ditåt man associerar. Och Ola Magnell låter bara som sig själv i ”Sökte Gud” och ”Johnny Dunder”. Vilket väl innebär en sorts hållfasthetstest, att dessa sånger så problemfritt låter sig föras till nya miljöer och tas i andra munnar.

Hyllningsskivor av den här sorten har blivit vanliga, just här är dock antalet tolkande artister ovanligt litet och flera gör i gengäld mer än en låt var. Vilket gör att perspektivet känns snävare än nödvändigt. Dessutom är det få av de mest självklara örhängena som har kommit med, och resultatet blir i slutändan mer av en bagatell än det borde – i synnerhet som många av tolkningarna ändå är så lyckade.

Bästa spår: ”Blåöga” med Lars Winnerbäck, ”När tåget går” med Miss Li

Nils Hansson, Dagens Nyheter

Piteå Tidning
Betyg: 4
Ett kungligt firande. En av Sveriges viktigaste artister och bästa låtskrivare fyller 50 i år. Samtidigt firar han 30 år som artist.Med anledning av detta började ett gäng artister under senvåren att spåna på en hyllningsplatta i Stefan Sundströms namn för att uppmärksamma detta dubbla jubileum.Skivan "Andra spelar Sundström" (drar direkt en parallell till Stefan Sundströms "Sundström spelar Allan") släpps den 27 oktober och med på albumet är bland andra Lars Winnerbäck, Miss Li och Dundertåget.

Att Lars Winnerbäck är en del i sammanhanget känns självklart. På 90-talet gjorde han en del musik som var riktigt Sundström-influerad. Av de två spår han framför på "Andra spelar Sundström" ligger orden i "Vårsamba" så självklart i hans mun. Winnerbäck som tolkar Sundström är verkligen en match-made-in-heaven och man kan bara undra varför detta inte är inspelat tidigare.Förutom att köra står Miss Li bakom tre låtar. De mörka stråkarna mot hennes delikata röst fångar desperationen och ödsligheten i "När tåget går". Det teatrala i Sundströms texter lyfts fram i "Hög kan bli låg" och "Under isen (ligger himlen)" blir en oändligt vacker och spröd pianoballad.

I Love Antells tolkning av nästan heliga "Amors pilar" försvinner det distinkta uttrycket och den humoristiska ådran, bättre fungerar det när han tar sig an "Teddybjörnen" där ungdomlig nerv och frustration kommer till sin rätt.Ola Magnell bjuder på "Johnny Dunder" i dansbandstakt, Emma Essinger är uppfriskande i "Onda barn" och Nicke Andersson gästar Dundertåget på "Vitabergspredikan".

De politiska texterna i Stefans Sundströms gedigna låtskatt har fått stå tillbaka till förmån för existensiella frågor på "Andra spelar Sundström".Som hyllningsplatta fungerar den som en tribut när den är som bäst. Sundströms finurliga texter kommer i ny dager och visar att hans styrka inte enbart finns i det personliga uttrycket.

Expressen / Kvällsposten
Betyg: 3
Lyckad hyllning till Stefan Sundström
Proggpunkaren Stefan Sundström hyllas av liktänkande artistkolleger. Resultatet låter Sundström: amerikansk rock'n'roll korsad med svensk visa.Palestinasjal, tvärflöjt, Moder Jord, hennafärg, näbbstövlar, "stoppa matchen", billigt rödtjut, Das Kapital.... Tror till och med de har blommor i håret. Och Musiknätet Vaxholm blinkar som en julgran. Det här är den proggigaste trippen på den här sidan Gärdetfesten. Och då tänker jag inte bara på att man har lyckats locka med Ola "Påtalåten" Magnell. Nej, Little Marbles låter Göteborg och Nynningen möter Nationalteatern. Dundertåget som den felande länken mellan Blå Tåget och Hoola Bandoola Band. Och Love Antell som John Holm med Band i ryggen (och det är riktigt bra). Fast sedan har vi Lars Winnerbäck som faktiskt är den enda på den här nostalgiska återresan som känns 00-tal.Winnerbäck har en förmåga att kapa låtar och göra dem till sina egna små skapelser. "Blåöga" är inte bara en slags senkommen uppföljare till covern "Hum hum från Humlegården" utan den ger också en fingervisning om att hans nästa skiva kan innebära en tillbakagång till det avskalade soundet på "Vatten under broarna".
Per Hägred

Musikindustrin
Bäst just nu enligt Claes Olson

Miss Li sjunger När tåget går, Little Marbles sjunger Fula gubben Hitler och andra (Ola Magnell, Lars Winnerbäck m.fl) och Sonny Boy har producerat en hyllningsplatta så det står härliga till! Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell, Dundertåget m.fl Andra spelar Sundström [National / Border]
Få andra svenska artister har lika mycket självklar attityd som Stefan Sundström. Det är naturligtvis en enorm styrka och tillgång för honom som artist, men samtidigt kan det för många ha skymt stockholmbardens storhet som låtskrivare. Det här hyllningsalbumet kan förhoppningsvis bidra till att råda bot på det problemet.Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell, Love Antell, Emma Essinger, Dundertåget (med gästspel av Nicke Andersson) och Little Marbles tar sig här an dussinet Sundström-pärlor och i utmärkt regi av Sonny Boy Gustafsson (gitarrist och kapellmästare i Miss Lis band) presenteras storverk som Vitabergspredikan, Amors pilar och Under isen på ett både personligt och friskt nytänkande sätt. En värdig 50-årspresent till den i år 30-årsjubilerande artisten. Om några veckor firas hela härligheten på stor scen i Stockholm.
Claes Olsson

Barometern
Betyg: 3
Jag blir alltid glad när jag hör eller ser Stefan Sundström. Han verkar...vettig.
Men jag har egentligen aldrig lyssnat på hans musik. Ordentligt. Han har inte varit en artist vars skivor jag ofta vänt mig till.Vilket är konstigt. För när jag hört hans musik - på konserter, på radio och i TV - har jag tyckt om det.Och jag tycker om när Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell, Love Antell, Emma Esinger, Dundertåget och Little Marbles tolkar Stefan Sundström.Jag har egentligen bara en invändning.Det blir kanske lite väl mycket stämt i samma tonart. Kanske har man tänkt för mycket på att hitta artister som är lite som Sundström själv. Det hade varit intressant att höra någon som är helt annorlunda - E-type - ta sig an hans låtar. Eller kanske inte just E-type, men ni förstår vad jag menar.Nu är det främst Miss Li och hennes tolkningar som fastnar. I synnerhet Under isen, som blir förföriskt vemodig.

Henrik Rydström, Barometern

Östgötacorren
Jag erkänner: Stefan Sundströms hesa proggröst, brötiga scenspråk och generationstillhörighet har gjort honom till en kliché i mina ögon, en Ulf Lundell, en gubbe med framtiden bakom sig som hyllas av andra gubbar med framtiden bakom sig. Mina fördomar raseras när hans verk framförs av andra. Med Miss Lis genomträngande ärlighet blir texterna om alkoholism och relationsvåld omöjliga att skaka av sig. Det här är ingen hyllningsplatta, utan några jämlikar som går i Sundströms riktning men trampar upp sina egna fotspår. Nu är jag nog mogen för Stefan själv också.
Johannes Hedman, Östgötacorren

Dalarnas tidning
Artisthyllningar kan i bästa fall fungera som en slags framkallningsvätska som gör att den som hyllas framträder lite tydligare. Så fungerar också den 50-årspresent som Stefan Sundström får av sina kollegor. När andra (Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell, Love Antell samt några till) spelar hans låtar framstår rockgubben som en nästan omistlig predikant med knivskarp blick.Sundströms låtar får dessutom Miss Li att bli bättre. När det hon sjunger har innehåll och är på svenska får hennes röst också helt andra dimensioner.
Jessica Dalman

Östran
En hyllningsskiva är en intressant idé. Få artister är lika egna och har så starkt säreget artistiskt uttryck som Sundström. Däri ligger en fara att en sån här skiva kan bli ett riskfyllt projekt. Att försöka efterlikna Sundström för mycket skulle givetvis löpa stor risk att bara bli pinsamt larvig. Sonny Boy Gustafsson har varit producent och Miss Li´s band är grundstommen för de musiker som spelar på det allra mesta på plattan. Artisterna som medverkar är Ola Magnell, Lars Winnerbäck, Miss Li, Little Marbles, Dundertåget, Emma Essinger och Love Antell. Många av dem med två eller tre låtar vardera.Många av artisterna har försökt att prägla låtarna starkt. Det låter oftast mer som artisten i fråga brukar göra än att anpassa sig efter Sundströms original. Miss Li är delvis oväntat nedtonad. Hon gör Under Isen gör hon fint och hon låter mjukt vackert i När Tåget Går där cello och piano dominerar. Skivans solklara höjdpunkt är Johnny Dunder med Ola Magnell. Låten förvandlas från Sundströmskt vacker till Magnellskt vacker och det är väldigt lyckat. Den mjuka lågmälda tonen på Sundströms underbara original har blivit till mer uppsluppet glatt tempo och det fungerar i Magnellanda och det blir väldigt bra det också. Little Marbles är kul när de kastar sig in i Fula Gubben Hitler med sådan ohämmad punkglädje att den enkla tolkningen blir fullproppad av charm. Sämst är Love Antell. Hans version av Amors Pilar är platt fall. Han förvandlar den fantastiskt fina låten till ett lättviktigt okänsligt ingenting. En hel del blir okej eller bra men på flera håll på ett lite ointressant och mer likgiltigt vis.

Tommy Granlund

Lars Winnerbäck, Miss Li, Ola Magnell m fl

"Andra spelar Sundström"

  • Label: National
  • Cat No: NATCD106
  • Release: 2010-10-27
  • Format: CD
  • 75.00 SEK


Nationalsånger -Tribute

Compilation
Nationalsånger -Tribute

Release: 2002-03-25
Format: CD

75.00 SEK

Dystervals

Stefan Sundström
Dystervals

Release: 2002-08-05
Format: CD EP

20.00 SEK

Sundström spelar Allan

Stefan Sundström
Sundström spelar Allan

Release: 2002-08-19
Format: CD

75.00 SEK

Pappa kom hem

Stefan Sundström
Pappa kom hem

Release: 2003-08-06
Format: LIVE CD

75.00 SEK

Hjärtats Melodi

Stefan Sundström
Hjärtats Melodi

Release: 2004-08-25
Format: CD

75.00 SEK

Stolt men inte nöjd

Stefan Sundström
Stolt men inte nöjd

Release: 2004-12-29
Format: CD

75.00 SEK

Fabler från Bällingebro

Stefan Sundström
Fabler från Bällingebro

Release: 2006-10-18
Format: CD

75.00 SEK

Late night heartbroken blues

Miss Li
Late night heartbroken blues

Release: 2006-11-22
Format: CD

75.00 SEK

God Put A Rainbow In The Sky

Miss Li
God Put A Rainbow In The Sky

Release: 2007-05-02
Format: CD

75.00 SEK

Songs of a rag doll

Miss Li
Songs of a rag doll

Release: 2007-10-19
Format: CD

75.00 SEK

Best Of 061122-071122

Miss Li
Best Of 061122-071122

Release: 2008-05-21
Format: 2xCD

100.00 SEK

National 7.5

Compilation
National 7.5

Release: 2009-08-12
Format: 2xCD

100.00 SEK

5 dagar i augusti

Stefan Sundström
5 dagar i augusti

Release: 2010-09-01
Format: CD

75.00 SEK

Beats & Bruises

Miss Li
Beats & Bruises

Release: 2011-03-16
Format: CD

75.00 SEK

Jonny Dunders Elektriska Cirkus (Live)

Stefan Sundström
Jonny Dunders Elektriska Cirkus (Live)

Release: 2011-04-13
Format: CD

75.00 SEK

Tangerine Dream

Miss Li
Tangerine Dream

Release: 2012-10-10
Format: CD

75.00 SEK

Wolves

Miss Li
Wolves

Release: 2013-04-10
Format: 2xCD

100.00 SEK

Hotell National 2013

Compilation
Hotell National 2013

Release: 2013-12-04
Format: 2xCD

75.00 SEK

Rolös

Ola Magnell
Rolös

Release: 2010-04-21
Format: CD

75.00 SEK

Ingenting har hänt

Stefan Sundström
Ingenting har hänt

Release: 2009-11-25
Format: CD

75.00 SEK